Teczka pracy dietetyka

Gotowe narzędzia, opisy trudnych przypadków oraz schematy i strategie dietoterapii.

Teraz dowolną wersję teczki kupisz 20% taniej!
 

Co dostaniesz w  ramach dostępu

  • Nieograniczony czasowo dostęp online do publikacji
  • Dostęp na urządzeniach mobilnych
  • Bazę tematyczną i skojarzone z nią opracowania
  • Możliwość zamówienia wersji papierowej

 

Czy wiesz, że...?

68,7 %

Tylu dietetyków boryka się na co dzień z trudnościami organizacyjnymi w swojej pracy

2,5 h

Tyle czasu średnio dietetyk przeznacza na przygotowanie materiałów dla jednego pacjenta (jadłospis 7-dniowy + zalecenia)

5–6 h

Tyle czasu zajmuje dietetykom każdego dnia przygotowanie jadłospisów dla pacjentów

Co mówią ekSperci

Teczka pracy dietetyka

Twoje wsparcie w codziennej pracy

 

Czy chcesz uporządkować swoją wiedzę dietetyczną w usystematyzowany, wygodny sposób i zawsze mieć pod ręką niezbędne informacje oraz gotowe narzędzia? Jak to zrobić, gdy każdy pacjent wymaga indywidualnego podejścia?

Z Teczką Pracy Dietetyka będziesz miał dostęp do stale rosnącej bazy przypadków pacjentów, z pełnym, sprawdzonym opracowaniem postępowania i praktycznymi wskazówkami innych dietetyków. Zapoznaj się z jedyną na polskim rynku Teczką Pracy Dietetyka!

Dlaczego warto

Co zyskasz, korzystając z Teczki pracy dietetyka

 

Podniesiesz skuteczność prowadzonej dietoterapii

otrzymasz konkretne wskazówki specjalistów, jak wykorzystać w codziennej pracy najbardziej nowoczesne i optymalne metody i narzędzia

Gotowe opracowania

Znajdziesz w niej opracowania z uwzględnieniem praktycznych narzędzi i kart pracy, z podpowiedzią, jak odpowiednio dobierać je do problemów i schorzeń

Gotowe case studies trudnych przypadków

Poznasz opracowania trudnych przypadków pacjentów z gabinetu dietetyka pogrupowanych według jednostek chorobowych – otrzymasz kompleksowe case studies, uwzględniające specyfikę problemu, metody pracy i szczegółową analizę postępowania krok po kroku

Kompleksowa baza wiedzy zawsze pod ręką

Będziesz mieć pod ręką kompleksową bazę wiedzy i gotowe rozwiązania – otrzymasz wygodne, intuicyjne narzędzia w postaci konkretnych planów dietetycznych, tablic informacyjnych, list produktów zalecanych i wykluczanych z diety, wskazań do suplementacji,

Kluczowe wytyczne podczas diagnozy pacjenta

Zyskasz wsparcie w trudnej lub nietypowej diagnostyce – otrzymasz kluczowe wytyczne, na co zwrócić uwagę, aby uniknąć pułapek i błędów

Gotowe metody pracy ekspertów

Poznasz metody pracy ekspertów praktyków, które z łatwością przeniesiesz do swojego warsztatu pracy

Teczka pracy dietetyka
jest dla Ciebie, jeżeli:

  • Chcesz zaoszczędzić swój czas
    Korzystaj z gotowych tabel produktów wskazanych i przeciwwskazanych, przykładowych jadłospisów, list zaleceń oraz gotowych wytycznych postępowania
  • Chcesz mieć dostęp do aktualnej wiedzy
    Nasze treści tworzone są przez najlepszych ekspertów i w oparciu o aktualne osiągnięcia medycyny
  • Szukasz porad od innych dietetyków
    Poza wiedzą teoretyczną i gotowymi narzędziami, otrzymujesz szereg praktycznych wskazówek od innych dietetyków

Spis treści

Co znajdziesz w środku

Gotowe narzędzia, opisy trudnych przypadków oraz schematy i strategie dietoterapii skatalogowane według chorób poszczególnych układów

  • Choroby jelit
    – Czy to na pewno IBS? Jak przez odpowiedni wywiad ustrzec się pułapek diagnostycznych i odróżnić IBS od innych chorób? Zalecany schemat postępowania
    – Zastosowanie protokołu żywieniowego SCD w leczeniu SIBO
    – W jaki sposób efektywnie łączyć dietę eliminacyjną z częściowym żywieniem enteralnym w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna – argumenty za i przeciw w konkretnych przypadkach
  • Choroby trzustki
    – Czy koncepcja zapewnienia trzustce tzw. spokoju czynnościowego w ostrym zapaleniu trzustki jest słuszna? Nowe doniesienia vs. standardy postępowania
  • Choroby wątroby
    – Jakie są kluczowe zasady postępowania dietetycznego w dietoterapii NAFLD, współwystępującego z nadwagą i insulinoopornością? Nowoczesne terapie stosowane w leczeniu NAFLD
  • Choroby przełyku
    – Jak połączyć zalecenia dietetyczne w terapii SIBO oraz choroby refluksowej przełyku, gdy zalecenia wzajemnie się wykluczają – schemat postępowania
  • Choroby żołądka
    – Czynniki żywieniowe modulujące zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka – wskazówki dietoterapii, suplementacji i probiotykoterapii
  • Zaburzenia trawienia i wchłaniania
    – Jak efektywnie poprowadzić adaptację pacjenta z celiakią do diety bezglutenowej – przykładowe narzędzia dietetyczne i psychodietetyczne
  • Nowotwory układu pokarmowego
    – Na co zwrócić szczególną uwagę układając najbardziej optymalny jadłospis i dobierając preparaty ONS dla pacjenta z nowotworem jelita grubego?
    – Co zalecać pacjentom z rakiem żołądka po częściowej resekcji żołądka uwzględniając najczęstsze powikłania – praktyczne wskazówki przy problemach z prawidłowym apetytem i niedożywieniem
  • Alergie pokarmowe
    – Alergia na nikiel a zapalenie błon śluzowych i objawy jelitowe przypominające IBS – jakie postępowanie dietetyczne będzie najskuteczniejsze dla pacjenta?
  • Choroby tarczycy
    – Jak bezpiecznie i efektywnie prowadzić pacjenta z nadczynnością tarczycy współwystępująca z nadmierną masą ciała i insulinoopornością – zalecane strategie i modyfikacje diety w oparciu o case study
    – Jak bilansować dietę w chorobie Hashimoto w wersji roślinnej – praktyczne wskazówki, schemat monitorowania skuteczności diety oraz listy wskazanych i przeciwwskazanych produktów
  • Cukrzyca
    – Jak łączyć dietę cukrzycową z niskobiałkową u pacjentów z nefropatią? Za i przeciw stosowaniu diet niskobiałkowych we wczesnym stadium nefropatii
    – Na co zwrócić uwagę w dietoterapii cukrzycy typu 2 u pacjenta pracującego zmianowo
  • Choroby układu rozrodczego
    – Jak zacząć stosować dobre praktyki oraz aktualnie zalecane postępowanie dietetyczne i suplementacyjne w otyłości współwystępującej z PCOS?
  • Otyłość, zespół metaboliczny
    – Dieta po Chirurgicznym Leczeniu Otyłości – sprawdzone metody i praktyczne wskazówki z gabinetu dietetyka bariatrycznego z uwzględnieniem najczęstszych powikłań
    – Jakie są najczęściej popełniane błędy w pracy psychodietetycznej z osobami otyłymi i jak ich unikać? Analiza przypadku z przykładem przełomu terapeutycznego po zastosowaniu metod psychodietetycznych
    – Jak wyprowadzić pacjenta z pętli stosowania restrykcji żywieniowych w przypadku nawykowego odchudzania? Analiza przypadku
  • Choroby układu krążenia
    – Czy miażdżycę można leczyć roślinną dietą ketogeniczną? Zasady dietoterapii w oparciu o Evidence Based Medicine w przypadku pacjenta ze współwystępującą cukrzycą typu II
    – Strategie dietetyczne w terapii tętniczego nadciśnienia płucnego
  • Niedokrwistości
    – Jak podnieść skuteczność dietoterapii i zastosować profilaktykę anemii u dojrzewających nastolatek – wskazówki ukierunkowane na wyrównywanie niedoborów i strategie zapobiegania nawrotom anemii
  • Choroby przemiany materii
    – Dlaczego i w jakich okolicznościach rodzinny zespół chylomikronemii może być przyczyną podwyższonych trójglicerydów – schemat postępowania dietetycznego ze znacznym ograniczeniem tłuszczu
  • Choroby układu oddechowego
    – Jaki plan dietetyczny stosować w mukowiscydozie z niewydolnością trzustki – schematy dopasowywania diety i suplementacji enzymami trzustkowymi
  • Choroby nerek
    – Czy wegetarianizm może leczyć? Studium przypadku pacjenta z niewydolnością nerek na diecie roślinnej z omówieniem efektów terapii i analizą jej skuteczności
    – Trudności w bilansowaniu diety dla pacjentów z kamicą wapniową nerek – wskazówki żywieniowe dostosowane do przypadku, bez ryzyka powikłań i niedoborów
  • Choroby reumatyczne
    – Jakie są zasady stosowania diety przeciwzapalnej u pacjenta z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Lista produktów o potwierdzonym działaniu przeciwzapalnym
    – Jak skutecznie prowadzić dietoterapię tocznia rumieniowatego układowego – diagnostyka, zalecenia żywieniowe oraz zestawienie składników odżywczych które mogą łagodzić lub zaostrzać objawy tocznia.

Redaktor merytoryczna

Dr n. med. Angelika Kargulewicz

Jestem dietetykiem, wykładowcą akademickim i redaktor prowadzącą czasopismo Food Forum.

Swoją praktykę zawodową oraz badania do pracy doktorskiej realizowałam na Oddziale Chorób Wewnętrznych, Metabolicznych i Dietetyki Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu prowadząc edukację żywieniową i poradnictwo dietetyczne dla pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego i zaburzeniami metabolicznymi. Kontynuacją tych działań jest obecnie prowadzone przeze mnie zindywidualizowane poradnictwo żywieniowe oraz diagnostyka nietolerancji pokarmowych w warunkach ambulatoryjnych, co daje mi ogromną satysfakcję i możliwość realizacji moich celów w pracy z pacjentem. W ramach działalności naukowej miałam okazję napisać szereg prac poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka opublikowanych na łamach czasopism polskich i zagranicznych.

Pozostali autorzy

Opinie

Mówią o nas

Poznaj opinie innych dietetyków na temat Teczki

Zamów Teczkę pracy dietetyka

Wybierz swoją wersję Teczki
i czerp wiedzę z doświadczeń innych dietetyków!

PROMOCJA

Wiosenne rabaty dla Ciebie 🌼

Promocja ograniczona czasowo.

Oferta ważna jeszcze:

Wersja PLUS
Trwa promocja!

 * 

*

 

W tym pakiecie:

  • Nieogranicziny czasowo dostęp do serwisu z elektronicznym wydaniem publikacji
  • Praktyczne materiały do pobrania z możliwością wydruku
  • Drukowany segregator zawierający wszystkie materiały z głównego wydania z kartami pracy.
Wersja elektroniczna
Trwa promocja!

 * 

*

 

W tym pakiecie:

  • Nieogranicziny czasowo dostęp do serwisu z elektronicznym wydaniem publikacji
  • Praktyczne materiały do pobrania z możliwością wydruku
  • Drukowany segregator zawierający wszystkie materiały z głównego wydania z kartami pracy.

*Podane ceny są cenami netto.

Jeśli chcesz zamówić Teczkę z dostawą poza terytorium Polski, napisz na zagranica@forum-media.pl

Jeżeli masz wątpliwości

skontaktuj się z nami – z chęcią odpowiemy na wszystkie Twoje pytania

FAQ

Najczęściej zadawane pytania